kata untuk korang

Monday, December 10, 2012

Kurangkan dengkur anda dengan petua ini.




Kurangkan dengkur anda dengan petua ini.



Assalammualaikum.
Kepada korang yang belum follow. Silahlah follow dan tinggalkan jejak aggar amer senang nak follow balek k? :D
Entry ini pasal dengkur.

Amer ni time tidur kat hostel. Ada member tegur yang amer ni kuat dengkur. Tapi tak setiap malam lah. Ada certain certain night. Sebab utama sebab penat sangat. Kepada korang yang ada masalah seperti yang amer hadapi. Korang boleh lah cuba petua ini.



Buat senaman otot-otot kerongkong dan rahang.
Macam mana nak buat senaman tu? Haa. Macam ni. Korang amalkan dengan menarik nafas panjang panjang bagi melapangkan laluan pernafasan dan ini mengurangkan risiko ai tersumbat semasa kita sedang tidur.

Berurut.
Tanpa korang sedari, urutan dapat membantu mengurangkan ketegangan dan tekanan pada otot-otot utama yang mungkin menjadi penyebab kepada kesukaran untuk tidur nyenyak yang korang perlukan.

Kurangkan bahan-bahan alahan yang terdapat dalam bilik tidur.
Apa pulak bahan-bahan alahan tu ? Ok. Ni dia. Pastikan cadar dan selimut bersih daripada habuk dan hama. Korang perlu pastikan yang korang sentiasa memasang alat penapis udara sepanjang siang dan malam bagi mendapatkan udara yang bersih dan sega.

Tidur menggunakan bantal peluk.
ok. Kalau boleh tidur mengiring dengan meltakkan bantar pelik dapat membantu korang mengekalkan posisi tidur yang sihat.

Pastikan jika korang ada alah pada sesuatu jenis makanan.
Makanan pun boleh menyebabkan dengkuran. Cuba pastikan jika korang alah pada sesuatu jenis makanan dan cuba kurang pengambilan makan jenis tersebut perlahan-lahan. Macam mana lah nak tahu makanan apa tu -__=

Kurangkan berat badan.
eh tips apa ni ? apa yang kita tahu orang yang banyak mengalami masalah dengkuran yang kuat adalah orang yang berbadan 0 . Bagi mereka yang  gemuk tu, sebaiknya turunkan berat badan kerana lemak yang terkumpul di sekitar kerongkong dapat dihindari. Cara ini bukan sahaja dapat membantu mengatasi masalah dengkuran tetapi korang akan dapat tidur nyenak serta personaliti kita akan turut nampak lebih menarik dan memikat. pewwitt haha.




Amaran : Jangan tekan banner ni kalau tak nak hadiah murah.



3 comments:

Cik Pensil said...

tidur mengiring belah kanan. ikut sunnah :)

ada sedikit kesalahan ejaan diatas yang menggangu makna ayat . cer check ^_^

^^eKaTiKaH^^ said...

ok, tips berguna.. *kite kadang2 je berdengkur.. hee :))

Dunia Wilma said...

Nice tips Amer ^_^

letak email disini